Daca, intr-o zi, ar sta Guta pe un bloc si ar ameninta ca se sinucide, 95% din populatia Romaniei ar plange si l-ar implora sa nu sara. Noi suntem printre cei 5% care ar lua o punga de popcorn, o sticla de bere rece, ne-am aseza relaxati pe un scaun si am striga: "Sari ba, n-ai tupeu!".

luni, 19 ianuarie 2009

”Legea lui Mitică” este încălcată chiar de către cei care au inițiat-o

Cu exact un an in urma a fost promulgata, cu surle si trambite, Legea nr. 4/2008, privind prevenirea si combaterea violentei cu ocazia competitiilor si a jocurilor sportive. Cunoscuta si sub denumirea de ”Legea lui Mitica”, aceasta initiativa legislativa, despre care se spunea că va pacifica lumea stadioanelor romanesti, si-a dovedit cu varf si indesat, inca de la intrarea in vigoare, totala lipsa de utilitate. Mai mult decat atat, se pare ca ea este incalcata, in mod frecvent, chiar de catre cei care au sustinut, cu ardoare, adoptarea ei. Acesta este si motivul pentru care suporterii cluburilor romanesti de fotbal au initiat o petitie ce urmareste să atraga atentia autoritatilor si a publicului larg asupra faptului ca, departe de imaginea lor de aparatori ai legii, angajatii fortelor de ordine sunt primii care o încalcă. Suporterii atrag atentia, pe baza unor trimiteri la legislatia în vigoare, ca obiectele pirotehnice din clasa I (torte, fumigene, vulcani s.a. cu masa maxima de amestec pirotehnic cel mult egală cu 3 grame) pot fi comercializate si utilizate pe tot parcursul anului. Este lesne de inteles ca, in aceste conditii, marea majoritate a sanctiunilor contraventionale aplicate de Jandarmeria Romana sunt ilegale, reprezentand de fapt abuzuri menite a masca incapacitatea de rezolvare a problemelor cu adevarat grave. Avand in vedere cele mentionate mai sus, semnatarii petitiei cer autoritatilor competente: eliminarea abuzurilor, comise cu incalcarea flagranta a legilor, precum si limitarea puterii discretionare a organizatorilor de competitii sportive, a observatorilor precum si a personalului cu atributiuni legate de mentinerea ordinii.
Textul complet al petitiei poate fi citit la http://www.petitiononline.com/drepturi/petition.html

3 comentarii:

Anonim spunea...

Da, pot fi comercializate tot timpul anului, dar asta nu inseamna ca pot fi folosite in locurile publice. Ca jandarmii de regula sunt niste cretini sihabar nu au sa intervina in situatii de criza, e o alta poveste. Nu cred ca tot spectacolul pe care fanii il pot oferi se bazeaza numai pe petarde si fumigene. Se poate si altfel ! Legea lui Mitica e o lege idioata, care ingradeste libertatea de expresie (nu poti sa-l contesti pe pres FRF sau LPF), dar in privinta fumigenelor are pe undeva dreptate !

CO spunea...

Tortele folosite de Commando Oli, sint torte de semnalizare nautica. Vrei sa spui ca naufragiatii trebuie sa astepte anul nou ca sa-si semnalizeze pozitia si sa se salveze, ca nu cumva sa fie amendat pe baza legii lui mitica? ca sa nu mai vorbesc ca in state tortele de semnalizare sint ceva normal in benzinarii pentru ca pot fi folosite pe timp de noapte alaturi de triunghiul reflectorizant.
Daca stam sa ne gindim ca exista metode: accesul cu torte pe baza de buletin si returnarea capatului ars, pentru ca acesta sa nu ajunga in teren sau in alta tribuna, ne face sa credem ca NU SE VREA spectacol in tribune pentru ca sa nu mai existe suporteri in forma organizata. Autoritatile sa recunoasca faptul ca SE TEM de orice forma de organizare tip sindicala... Ne pare rau, dar nu ne pasa...

CO spunea...

Unul dintre cele mai importante principii in drept este acela ca" mai bine sa scape 10 vinovati decit sa pedepsesti un nevinovat"... Legea lui mitica ce face? Ne baga pe toti in aceeasi oala... La Satu Mare pe stadion nu au existat incidente provocate de suporterii locali, iar fumigene si torte am folosit din '96 . Noi de ce sa fim tratati la fel pentru citiva? Daca mitica a vrut notorietate a obtinut-o, dar cu pretul libertatii noastre de exprimare. Spui ca spectacolul nu se bazeaza pe torte si fumigene... Inseamna ca n-ai simtit sentimentul pe care ti-l da vederea tortelor aprinse... In plus, cam de citi bani crezi ca dispun suporterii pentru coregrafii? Poate-ti plac bannerele uriase, placutele, etc... Alea se fac cu bani, si mai ales cu OAMENI. Daca esti lasat la discretia jandarmilor, dintre care e suficient sa fie unul idiot, cine mai vine pe stadion? Sintem intr-un cerc vicios pe care conducatorii fotbalului si ai tarii nu vor sa-l vada, pentru ca scopul lor este clar: fara suporteri ORGANIZATI. Ei vor OI, pe care sa le manipuleze cum vor, nu sa comenteze la blaturile, fotbalul slab si mizeriile din fotbalul romanesc...