Daca, intr-o zi, ar sta Guta pe un bloc si ar ameninta ca se sinucide, 95% din populatia Romaniei ar plange si l-ar implora sa nu sara. Noi suntem printre cei 5% care ar lua o punga de popcorn, o sticla de bere rece, ne-am aseza relaxati pe un scaun si am striga: "Sari ba, n-ai tupeu!".

miercuri, 26 octombrie 2011

Pas cu pas, spre marele impas...




Trebuie sa recunosc ca pana nu demult am fost pesimist, legat de viitorul Olimpiei. Nu mi-a trecut, dar nici dracul nu mai pare atat de negru. Jucatorii, in primul rand, au demonstrat ca vor si ca pot promova. Ramane de vazut pana cand. Nu vreau sa fiu carcotas, dar daca jucatorii nu vor fi multumiti de ceea ce le ofera clubul, atat vointa cat si performantele vor avea de suferit. Daca nu, si mai rau, isi vor cauta norocul in alta parte. Din ce se vede, actuala conducere se straduieste, vrea, dar are limitele ei stabilite de cei situati mai sus ca ei : Consiliul local si cel Judetean. Am avut pana acum un tur de campionat excelent, surprinzator pentru unii, si speram sa avem si un retur pe masura.
Abia aici va aparea impasul. Fara a avea pretentia ca ma pricep, banuiesc ca divizia "B" presupune cu totul si cu totul altceva: un stadion mai dotat, salarii mai mari pentru jucatori, contracte care sa-i tina "acasa", cheltuieli suplimentare cu deplasarile, etc. Cand vei vrea sa te bati cu Poli, UTA, FC Bihor etc, trebuie sa te apropii cumva de nivelul lor. Iar asta se poate doar cu bani. Avand in vedere alegerile de la anul, putem spera ca interesul electoral va ajuta Olimpia, dar totodata trecerea acestuia ar trebui sa ne ingrijoreze. Experienta ne spune ca in consilii se vor bate toti cu pumnii in piept aratandu-si atasamentul si dragostea pentru club. Deja anul acesta am asistat la circul OSIM, care s-a dovedit un meci politic intern, care nu are nici o legatura cu Olimpia, ci doar cu imaginea celor implicati. Cel putin pana la alegeri nimeni nu risca sa faca rau Olimpiei, dar ce va fi dupa? Din nou delasare, cativa inimosi care sa o tina pe linia de plutire, suporterii si atat. Se spune ca omul destept invata din greselile altuia, iar prostul nici dintr-ale lui. Daca vom lasa ca istoria sa se repete, ne meritam soarta. Tocmai de aceea trebuie sa facem ceva. Am obosit asteptand investitori providentiali care de fiecare data se dovedesc a fi miliardari de carton sau mai rau, borfasi ordinari. Momentan, singura idee care-mi vine in minte este cea discutata cu baietii din OLD BOYS: o asociatie non-profit care sa premieze jucatorii pentru rezultatele obtinute meci de meci. Suntem constienti ca nu avem forta financiara sa renovam stadionul, sa platim salariile jucatorilor, cheltuielile ocazionate de meciurile de acasa sau deplasari, dar un stimulent cat de mic banuiesc ca ar fi binevenit. Momentan exista cateva firme, mici bineinteles, care s-ar alatura ideii, iar acesta este un bun inceput. Ce primesc in schimb? Recunostinta noastra si garantia ca atunci cand vom avea de ales intre ei si alte firme de profil, vor fi cei alesi. Mai exista de asemenea si cei 2% pe care an de an nu ne obosim sa-i directionam spre o cauza mai buna (nu toti, dar majoritatea dintre noi). La anul, cand vom trage sau nu la promovare, acesti bani vor putea stimula intr-o forma sau alta evolutia baietilor in teren. Astept si alte pareri, pro sau contra, idei, propuneri. Doar impreuna putem sa obtinem ce ne dorim.

5 comentarii:

Claudiu spunea...

Ideea e ca foarte greu va da lumea banuti pentru Olimpia fara sa primeasca ceva "fizic" in schimb.

Militez pentru o cota parte de abonamente pentru grupurile organizate de suporteri, care sa le vanda efectiv iar banii sa intre in contul clubului. Am mai mare incredere ca suporterii ar putea vinde mai multe abonamente decat clubul.
Altfel, se pot vinde abonamente si prin alte locuri, cu o cota parte pentru firme.

Se pot oferi abonamente firmelor in schimbul sponsarizarii - abonamente care sa se imparta intern intre angajati, tocmai pentru a stimula cumva suportul firmelor din judet - si ele sa primeasca ceva in schimb, de care angajatii s-ar bucura.
Avem totusi un stadion mare, si cu un abonament in mana mai repede te duci la meci decat cu bilet cumparat in prealabil.

Pe de alta parte, se pot face fulare, esarfe, sepci & chestii promo - un pic de marketing pentru brandul Olimpia si vandute prin centru, la un chiosc cum sunt cele de ziare. Sunt turisti si poate suporteri care le-ar cumpara si s-ar putea face bani frumosi. La 1000 fulare costul de productie e de 15 lei/buc si se pot vinde cu 30 lei.
Astfel, nu doar pentru bani ar fi vanzarea, ci efectiv ca branding - Olimpia e mereu in centru, exista si e reprezentativa pentru comunitate.
Olimpia cumva trebuie readusa in prim plan pentru ca ea sa fie pentru comunitate.

Din pacate, satmarenii totusi se asteapta sa primeasca fotbalul pe gratis. Daca este - e foarte bine; daca nu - asta e. Cel putin in ultimii ani asa am avut impresia.

Altfel, daca stadionul ar fi mai ingrijit ar atrage spectatori. Vezi ce s-a intamplat la Bucuresti (Rapid - Steaua -45k bilete vandute cand amandoua echipele nu merg excelent e wow cu adevarat!).

Pentru mine, locuind in Timisoara in ultimii ani, e rusinos ca reprezentanta judetului meu sa fie in Liga a IIIa, totusi. Si ma uitam acum cateva saptamani peste niste grafice cu evolutia financiara a judetelor, ori SM ca productie nu sta deloc rau. Sa fac politica? Criza e doar pentru fraieri, bani sunt, dar s-a gasit o metoda excelenta ca unii sa stranga si mai multi bani.

M-am lungit, dar o sa mai revin. :)

Anonim spunea...

De ce asteptati sa vina consiliile la voi? Mergeti voi in consilii ca doar nu-s consilieri pe viata! Asteptati sa primiti banii VOSTRII ca pe un favor? Trimiteti-va oameni in consilii, si faceti lobby pentru echipa!

CO spunea...

@Claudiu: bune ideile, si nu-ti fie teama sa te "intinzi"...
@anonim: suporterii in general nu fac politica (dar nu se stie niciodata ce aduce viitorul), iar lobby facem pe langa consilierii locali si judeteni (cei pe care-i cunoastem) aproape zilnic.
@anonim2 nu facem blogul pentru trafic. multumim oricum pentru oferta.

antal spunea...

Sa sperm ca cei care conduc clubul vor fi ajutati de organele locale si poate impreuna cu cativa sponsori sa ajungem incet acolo unde ne este locul!!!stadinul trebuie renovat neaparat si asta este treaba consiliului local!!!majoritatea oraselor mari au stadione renovate!!!e pauza la Reghin si suntem condusi cu 3-0!!!dar campionatul e lunga si acesti copii pot sa produca surpriza!!!Hai OLI!!!

Claudiu spunea...

Cat despre stadion, am avut o discutie pe Facebook cu Kereskenyi, vor neaparat sa renoveze Unio, din cate am inteles.

Stadion de 5000 locuri.. Olimpia e in zona buna.