Daca, intr-o zi, ar sta Guta pe un bloc si ar ameninta ca se sinucide, 95% din populatia Romaniei ar plange si l-ar implora sa nu sara. Noi suntem printre cei 5% care ar lua o punga de popcorn, o sticla de bere rece, ne-am aseza relaxati pe un scaun si am striga: "Sari ba, n-ai tupeu!".

luni, 21 noiembrie 2011

A fi sau a nu fi... ULTRAS




Trebuie sa recunosc ca a fost nevoie sa povestesc cu un vechi prieten pentru a-mi pune cu adevarat aceasta intrebare... In discutia avuta cu el, inevitabil, l-am intrebat daca mai merge la meciuri... Mi-a raspuns simplu: merg, dar nu cu galeria. Eu nu sunt ultras...
Si am inceput sa caut argumente pro si contra pentru "A fi sau a nu fi... ULTRAS"
Si mi-am zis:
- sint ultras pentru ca-mi place sa merg la meciuri, dar nu sint pentru ca meciul meu e doar in tribune si nu pe strazi...
- sint ultras pentru ca-mi place sa ma intrec cu suporterii echipei adverse, dar nu sint pentru ca inteleg ca disputa sa raman verbala (pe cat posibil decenta) si nu fizica...
- sint ultras pentru ca-mi place sa am in fata mea un banner de care sa fiu mandru si care sa ma reprezinte, dar nu sint ultras pentru ca nu am nevoie de bannerele celorlalti si nici nu-mi place sa stau de sase ca nu cumva al meu sa-mi fie "capturat"...
- sint ultras pentru ca port cu mandrie fularul gruparii mele, dar nu sint pentru ca imi doresc ca toti ceilalti suporteri ai echipei mele sa-l aiba si sa se mandreasca cu el...
- sint ultras pentru ca-mi place sa ma invalui in perdele de fum (in anii '90 inhalai la un meci lac uscat cat un tamplar in doi ani de munca) dar nu sint pentru ca nu simt nevoia sa arunc cu torte in teren, in jucatori sau in spectatori, fie ei si adversi...
- sint ultras pentru ca nu-mi place autoritatea aplicata abuziv si-mi place sa-mi apar dreptatea, dar nu sint pentru ca nu inteleg sa ma bat sau sa sfidez cu orice pret autoritatile...
Sau poate ca nu sint ultras...
Poate sint doar suporter...
Si in cazul asta, as putea sa stau si la tribuna a-II-a...

25 de comentarii:

Anonim spunea...

poate asa ar fi mai bine =))

Levi spunea...

Cipri in loc sa cauti argumente si a elucida printr-o comparatie umbrita de fixatii, nu ar fi fost mai indicat sa il intrebi pe respectiv ce intelege el prin eticheta Ultras sau cam ce semnifica asta pentru el? Oare nu a trait doar cu senzationalele de pe Sport.ro prin care e prostit poporu` ? Ai preferat sa fii pus tu pe ganduri de o eschiva clasica?

Nu stiu de ce scriu acest comment poate ca mie dor de vremurile in care nu conta ce fular ai la gat sau ca e in dungi sau cu patratele cand toti ne rezumam doar la a sustine clubul mult iubit nu sa alergam dupa profit!

Dar STOP ceva trebuie schimbat! Ok alegi sa fii suporter am inteles ! Dar hai sa vedem ce ar trebui sa faca un suporter :
"Acțiunea de a susține și rezultatul ei; sprijinire; apărare; întreținere cu mijloace materiale."

Doar atat ne dormi si noi cei care tindem spre o conduita Ultra`!

Argumentele tale contra fenomenului ce incerc sa-l reprezint nu reflecta adevarata conduita ultra !

Sau poate ca ai interpretat tu gresit fenomenul ,
si in cazul asta poate ca locul tau chiar nu e in peluza !
Pentru ca asa e greu sa convietuim in buna invoiala !

Ciprian Bretan spunea...

eu doar am constatat realitatea si m-am saturat sa fim judecati dupa niste reguli pe care nu ne-am propus sa le respectam. De la infiintare nu ati facut altceva decat sa va comparati cu unii si cu altii, si mai ales sa aratati cu degetul spre noi. Nu uitati ca primele materiale cu care ati pornit (steaguri, banner) au fost confectionate din materiale puse la dispozitie de MINE! multumirea a fost ca in continuu ati denigrat si mistocarit CO si implicit munca mea si a altora din grup. Fiti voi ultrasi, oricum ati vazut unde ati dus stadioanele cu atitudinea asta de mari razboinici. DA locul meu n-a fost niciodata in peluza, si mutarea am facut-o doar de dragul Olimpiei. Acum Olimpia se poate descurca cu doua grupuri in locuri diferite asa ca din primavara ne vedeti la tribuna a-II-a

Anonim spunea...

daca se muta CO sinteti ca terminati. 3 mai ramaneti, daca scapati de la servici. atuncea o sa vada lumea cine conteaza si cine sinteti: 3 oameni, trei grupari

Levi spunea...

Cipri nu stiu despre ce vorbesti cand noi ne-am infiintat CO nu mai aparea de mult pe la stadion ! Aceasta afirmatie o pot dovedi cu poze ! Doar dupa aceea mai venea Mafia, Small Ball cu vreo 2 - 3! Asa ca ia lasa atitudinea de preasfintit !

Apropo mutarea in viziunea mea a fost altfel ! Mult succes in tot ceea ce va propuneti !

Victoras spunea...

Anonim spunea...
daca se muta CO sinteti ca terminati. 3 mai ramaneti, daca scapati de la servici. atuncea o sa vada lumea cine conteaza si cine sinteti: 3 oameni, trei grupari .......... serios?... cel putin noi nu am fost "terminati" in 2005 , da voi da.. lasa-ne cu prostiile astea , nu conteaza cati suntem.. conteaza ca am facut mai multe de cand ne`am infiintat decat voi de cand existati.. iara daca dati fulalre pe gratis asta nu inseamna ca gata voi sunteti cei mai misto..si nu zic, ca noi suntem da sa lasam deoparte mandria asta pe care CO ,o are nu vb de cipri.. vb de restu.. ..iara anonim , cine conteaza..?.. voi?.. ca sunteti 20-30 din care canta 10 si restu mimeaza?... noi suntem 5-6 care cantam toti... mai bine voi va faceti treaba unde vreti.. si noi ne facem treaba cum vrem nooi..

ROBBY spunea...

Liderul CO. Atata anonimitate... eu nu imi ascund trecutul stelist cum fac altii...

Ciprian Bretan spunea...

victoras draga, intreaba-ti prietenul pe cine suna cand il cauta jandarmeria si cui i-a spus ca desfiinteaza sezione doar ca sa il ajut sa-si organizeze cheful? cine l-a adus cu picioarele pe pamant si l-a facut sa renunte la dragostea pentru steaua? acelasi "preasfintit" (apropo levi inca nu sintem la acelasi nivel ca sa ne tragem de sireturi) care i-a oprit pe Cucu si restul sa va scoata dintii imediat dupa infiintare. cat despre fulare gratis eu va doresc sa aveti in viata zilnic atatia bani cate fulare gratis am primit noi.

Anonim spunea...

mari ultrasi:la Oradea cand i-a luat jandarmeria pe timisoreni toti urcau pe trepte in loc sa iasa pe poarta. CO a mers dupa ei la duba nu ultrasii de tastatura cu poze pe romanian ultras.

Anonim spunea...

ba roby rectifica..tu nu iti ascunzi trecutu dar si PREZENTUL de stelist.

Lemak Robert spunea...

Am o nelamurire voi ce sunteti, ULTRASI? ce inseamna pentru voi sa fi ULTRAS? in afara sa ironizati din tastatura ,in rest ce mai stiti sa faceti? ce altceva faceti?

Anonim spunea...

de la comentarii cat de cat civilizate s-a ajuns la injurii,aici se vede caracterul

Anonim spunea...

ma levi, da'cine-i curios de parerea ta?

Levi spunea...

Vai cata suferinta ! Ce am vrut eu sa spun si ce s-a interpretat ! Nu are rost sa intru in polemici gen "mama ta e grasa , ba uite cine vorbeste mama ta e mai grasa"
Doar atat mai am de spus pentru supremul Ciprian Bretan :
Ai dreptate de mult nu mai suntem la acelas nivel!

Stimate domn Lemak Robert , prin prezenta declar ca nu am nici cea mai vaga idee despre identitatea dumneavostra deci nu ma simt nevoit ati rapunde la jigniri !

Roby pe cine incerci sa minti ?

Va doresc ca suprematia care v-o inchipuiti evident sa aiba reflectii si asupra activitatii voastre in tribuna a 2-a ! Si ura voastra prin care bateti tastele sa se transforme in inspiratie pentru a compune cantece noi si a va inbogati repertoriul dominat de ...Din satmar pana`n ghencea ...

Imi pare rau daca comentariile mele aici au deranjat ! Am incercat doar sa prezint oarecum problema si din punctul meu de vedere!

Nu imi mai adresati nici o intrebare pentru ca asta a fost ultima mea postare aici !

Multa BAFTA !

Lemak Robert spunea...

Draga domn Levi am pus o simpla intrebare nu stiu unde vedeti dumneavoatra jigniri??

Anonim spunea...

stii bine ca e vorba de ceea ce vorbiti pe la spate, iar simplul fapt ca-ti permiti sa postezi aici e o jignire. daca vrei, iti povestesc eu cum stati cu mult trambitata independenta. apropo: la Oradea v-ati laudat ca nu mergeti cu autocarul de la club decat daca platiti drumul, iar cand a fost vorba, nici leul ala strans pentru sofer nu l-ati dat... mentalitate, nu gluma.

Anonim spunea...

LEVI tu te crezi mai presus de cipri ???

Anonim spunea...

anonim 1 , te rog povestestene : trambitata independenta .

anonim 2 , fata in fata cu cine suntem zero? fata in fata cu steaua?evident, cu cine?

Claudiu spunea...

asta mai lipsea...totul este facut de diferenta de varsta.
Citeam un interviu zilele trecute cu un baiat de la Galati care spunea ca intotdeauna cand aparea un grup nou erau circumspecti in ceea ce va urma. Si asta am simtit si cand a aparut prima data pe gard bannerul SO, o oarecare invidie din partea CO. Apropo de Cucu, mai tineti minte cand a adunat cativa copii doar ca sa fie lider si sa ne faca in ciuda? Sau cand a palmuit pe nu mai stiu cine, sau cand aveam vreo 14-15 ani ma brusca...pentru habar nu am ce motiv. Asa, intre noi. Sau mai stiu un episod care nu imi face cinste, cand mergeam intr-o deplasare..mistocareala de doi lei.

Din punctul meu de vedere fiecare merge pe drumul pe care il considera.

Sa ne consideram ultrasi nu stiu ce relevanta are.

Asa cum am acasa fular cu CO, Olimpia (SM) sau SO pana la urma doar culorile conteaza.

Eu consider, si poate gresesc, ca Commando Oli a reinviat atunci cand a aparut SO, s-a creat o oarecare concurenta de identitate si asta a fost foarte foarte buna pentru fiecare dintre noi, pentru ca ne doream mai mult.

Pana la urma important este sa iti sustii echipa, indiferent de mijloace. Acum daca ajungem(ajungeti) sa ne/va certati intre voi nu ajuta cu nimic. Diferenta de mentalitate eu zic ca este data de varsta, idealuri, poate deschidere, poate comparatii.
Daca unii merg in deplasari pe banii clubului, foarte bine, sunt si cei care nu accepta asta.. (vezi, Timisoara merge in deplasari - daca bine stiu - pe bani ff putini).

Suntem prea mici pentru a avea un razboi intre noi.

Cred ca tonul acestui conflict a fost dat de un articol intr-o revista straina.

Personal mutarea imi suna a "fiecare sa faca ce vrea, fara comentarii"

"care i-a oprit pe Cucu si restul sa va scoata dintii imediat dupa infiintare." - crezi ca era foarte inteligent sa se intample asta?

Nah, nu stiu cata relevanta are parerea mea, insa stiu ca in ultimii ani imi placea ca peluza era colorata de multe steaguri, bannere si materiale si de faptul ca in tara se auzea de bine de Satu Mare, in acest plan.

Chestia cu Liga Suporterilor mi s-a parut o idee super tare, se pot face fff multe fiind mai organizati - Inclusiv adunatul de bani, 2%, samd.

anonim1 spunea...

cata independenta va avea SO cand unul dintre lideri si prietena lui isi vor gasi de lucru cu ajutorul conducerii? aia da independenta!

rareSH spunea...

anonim1 Daca e vorba (conducerea) de ionica campean, ii una sa cunosti de o viata pe cineva si sa te ajute si alta sa nu cunosti si sa lingi in cur pt bani de deplasare si, smd . Sa aveti o seara frumoasa! aa PS : aveti grija de ce aveti sa nu pierdeti pe drum

Anonim spunea...

Sa mai spuna cineva ca nu-s simtiti baietii astia! Se simt imediat.

Robby spunea...

In primul si in primul rand,nu linge'n cur nimeni conducerea,iar referitor la "deplasari pe banii clubului" iar se exagereaza , pt. ca doar dupa meciul cu Gloria Bistrita II am fost cu Norbi sa vb cu Sisi (nu sa lingem in cur) daca ne-ar putea face rost de un microbus , la care noi platim combustibilul , asta a fost pt. deplasarea de la Reghin . Insa sa ajuns tot in aceeasi situatie ca si la deplasarea de la Oradea . Bun pe langa deplasarea de la Reghin am mai fost tot pe "banii clubului" in Cluj cu Sanatatea si in Campia Turzii (unde daca bine tin minte nu a fost nimeni din SO) . La momentul acela am considerat ca ii mai bine pt. grup sa ne ajute conducerea si aici nu vb de Campean si Babut ci doar de Sisi si Mate . Iar in rest peste tot unde am fost , am fost pe banii nostri , deci nu inteleg de ce se exagereata atat de mult .
Trei la mana , ma luati voi la misto cu "prezentul" stelist si cu cacaturi de astea , da simpatizez Steaua cum mai simpatizez Wisla Krakow , Manchester United , Dynamo Kiev , Real Madrid , AC Milan , Hertha BSC , Ferencvarosi si PSG , asta doar asa ca si o paranteza sa stiti daca mai vreiti sa postati si alte poze cu mine in care am vreun fular in gat de la echipele de mai sus !

Anonim spunea...

nu vezi Roby ca-s ultrasi cand le convine, si mai mult din gura? la Oradea in care autocar au fost? ala platit de ei sau ala platit de club?

CO spunea...

CA SA INTELEAGA TOTI:

Iesirea mea legata de comentariile unora a fost provocata de alte afirmatii ale unui "prieten" facute intr-o discutie cu un membru CO. De la acuzatii gen pupat in cur conducerea, bere si fulare gratis si pana la afirmatii de genul: "pe noi ne-a costat o deplasare cat toate deplasarile CO in 15 ani". In primul rand noi NU ne-am angajat niciodata la principiile pe care le invoca respectivul, iar faptul ca avem o conducere (si aici vorbesc de intreaga conducere) care-si doreste sa aiba suporteri la toate meciurile, acasa sau in deplasare, nu poate decat sa ne bucure. Acuzatiile sint pline de ipocrizie in conditiile in care cei care le fac au beneficiat de multe ori de sprijinul conducerii chiar si cand faceau parte din CO. Memoria selectiva este la mare moda vad, si nu o pot tolera. Nu am cerut niciodata nimic conducerii tocmai pentru ca stim situatia financiara a clubului, iar faptul ca relatiile lor ne pot ajuta in gasirea de sponsori pentru deplasari nu cred ca este un lucru rau. Sint convins, si aici nu cred ca ma va contrazice nimeni, ca sint alte locuri mai bune unde pot fi cheltuiti banii in cadrul clubului decat sa ajute suporterii. Singura obligatie pe care o simtim, este fata de OLIMPIA si ne-o vom onora meci de meci. Fiti siguri ca de fiecare data cand am avut ceva de reprosat am facut-o, atat conducerii cat si autoritatilor , dar nu vom face din asta un circ pentru ca nu acesta este scopul. Scopul final este binele OLIMPIEI!

Legat de liga suporterilor. Vad ca deranjeaza de fiecare data cand sintem cu un pas mai in fata. Foamea de publicitate a unora naste invidie fata de tot ce fac altii. Desi aportul pe care il pot aduce in cadrul ligii este practic nul (experienta de-a lungul anilor a demonstrat acest lucru) pretentii exista.

Imi pare rau ca s-a ajuns la spalatul rufelor in public, dar m-am saturat sa aud vorbe de la unii pe care i-am ajutat de-a lungul timpului, iar acum isi arata adevarata fata.

Nu ne-am erijat niciodata in cel mai important grup, nu ne dorim sa fim comparati cu unii sau altii dar nici nu vom accepta sa fim calcati in picioare.

Da, Sezione e mai bun in plan ultras (pe care noi nu l-am adoptat) pentru ca: le place scandalul(desi cand e vorba de autoritati tot in spatele nostru se ascund: vezi cazurile baia mare si Oradea), le plac tortele si fumigenele, isi tin materialele doar in cadrul grupului. Sinteti cei mai tari, cei mai buni, cei mai corecti, cei mai bine imbracati. Ati inceput o noua era (aici citez din vedete in viata), sinteti minunati.
Acum ca v-am ridicat in slavi, ne lasati odata dracului in pace?